Relatie- en gezinstherapie
Algemeen
Ik heb naast mijn opleiding tot relatie en gezinstherapeut een aantal specialistische vervolgopleidingen gevolgd op het gebied van de hechtingsgerichte partnerrelatie-therapie en de hechtingsgerichte gezinstherapie. Binnen het systeem-therapeutische aanbod wat ik kan doen zal ik altijd kijken naar welke behandelvorm voor het stel of gezin geschikt is. Ik kan dan uitkomen bij een hechtingsgericht aanbod wat hieronder wat uitgebreider wordt toegelicht maar kan ook zeker andere systeemgerichte methodieken gebruiken in de gesprekken.
Op de vrijdagen houd ik praktijk en kan ik afspraken inplannen.
EFT Relatietherapie
Relatietherapie is een therapievorm tussen twee mensen gericht op het verkrijgen van meer begrip over de aard van de conflicten en miscommunicatie. In mijn praktijk maak ik gebruik van Emotionally Focused Therapy. EFT gaat uit van basisbehoeften die ieder mens heeft namelijk veiligheid en je verbonden voelen bij een ander. Inmiddels is EFT uitgegroeid tot een internationaal bekende therapie met weinig terugval.
Partnerrelatieproblemen worden vanuit de EFT methodiek gezien als het verlies van een stabiele emotionele verbondenheid. Vanuit dit verlies ontstaan er negatieve interacties. Deze negatieve interacties ondermijnen vervolgens weer het gevoel van de verbondenheid. Hierdoor voelen partners zich vaak verstrikt in herhalende patronen van verwijten, kritiek, ruzies en terugtrekgedrag.
De rol voor de therapeut is om de partners weg te leiden van deze rigide en negatief geladen respons naar een meer flexibel gerichte opstelling. Tijdens de therapie zal de therapeut vooral ervaringen en interacties uitvergroten.
Het algemene doel van de therapie is het herstellen van de veiligheid en verbondenheid binnen relaties.
De eerste stap is het herkennen en zichtbaar maken van emotionele processen die onderliggend zijn aan het rigide vasthouden van ingenomen posities of gedrag.
Hiermee wordt toegankelijkheid en verantwoordelijkheid bij de partners bewerkstelligt om het anders te gaan doen dan tot dusver.
Tweede stap is het creƫren van nieuwe interacties die kunnen ontstaan als de relatie als veilig wordt ervaren. Ook hier zal de therapeut vooral ervaringen en interacties uitvergroten.
In de derde stap zal worden gekeken op welke wijze de relatie versterkt en verdiept kan worden. Onderwerpen zijn vergeven van kwetsuren, de band versterken door seksualiteit en aanraking. Vergroten van de veerkracht van de relatie.
ABFT Hechtingsgerichte gezinstherapie
ABFT (Attachment Based Family Therapy) is gezinstherapie die dezelfde hechtingsgerichte focus kent als de partnerrelatie therapie volgens EFT.
ABFT leent zich voor problemen in gezinnen waarin de vertrouwensband tussen ouders en hun opgroeiende kinderen verstoord is geraakt. Hechting speelt een belangrijke rol in de wijze hoe we ons tot de ander verhouden in veel van onze relaties. Het is van vitaal belang in onze ontwikkeling. Ouders zijn met hun beschikbaarheid en responsiviteit de belangrijkste hechtingsfiguren voor kinderen. Bij veilige gehechtheid vertrekken kinderen vanuit een veilige haven om de wereld te ontdekken. Hiermee ontwikkelen ze zelfstandige vaardigheden en groeien ze uit tot autonome personen. De adolescentie is een periode met veel uitdagingen. Voor jongeren is deze tijd behoorlijk stressvol. Er worden keuzes gemaakt op gebied van school, vrienden, studie en relaties. Veel jongeren zijn onzeker en zoekende op dat gebied. Zoekende tussen zelfstandigheid en hulp vragen Een stabiel evenwicht tussen gehechtheid en autonomie is voor jongeren dan juist van groot belang. Voor ouders is het dan ook een uitdagende periode om dit proces te begeleiden. Het vraagt om een emotioneel afgestemde houding. Door spanningen en conflicten kan de hechtingsrelatie onder druk komen te staan.
ABFT richt zich niet op de individuele klachten maar op de onderlinge relaties en de hechtingsstijl van alle gezinsleden en heeft tot doel om de verstoorde hechtingsrelaties weer te herstellen.
Binnen deze behandeling wordt er met het hele gezin gezamenlijk gestart maar zijn er ook individuele sessies met de jongere en aparte sessies met de ouders.
Werkwijze Relatie- en gezinstherapie
Een eerste gesprek noem ik ook wel een taxatiegesprek. Het doel hiervan is om zo goed mogelijk zicht te krijgen op de onderlinge relaties. Welke patronen spelen een rol, wat is de dynamiek binnen de relatie of het gezin en belangrijker, wat is uw visie en die van uw gezinsleden op het probleem? Aan het eind van dit eerste gesprek zal ik met een samenvatting mijn observaties en interpretaties van de problematiek beschrijven. Hieruit voortvloeiend zal ik u een voorstel doen over de mogelijkheden voor een behandeling.
De klik met de therapeut is een belangrijke factor in het welslagen van de behandeling. De volgende stap in het proces is vaak even bedenktijd om over dit voorstel na te denken en het samen met uw partner eens worden over de voorgestelde behandeling.
Bij instemming met de behandeling worden de afspraken in overleg met u ingepland. Dit kan op wekelijkse, maar bijvoorbeeld ook op twee-wekelijkse basis. Een partnerrelatietherapie of gezinstherapie duurt in de regel tussen de vijf en vijftien zittingen.
Bij het eerste behandelcontact ontvangt u een behandelplan. Dit behandelplan bevat een samenvatting van het eerste gesprek, het behandelvoorstel en de behandeldoelen. Van elk gesprek zal ik voortgangsnotities bijhouden.